Agresiunea In Trafic Se Va Pedepsi In Noul Cod Rutier

Depasirile repetate, in zigzag, ori franarea brusca, slalomul printre masini pot fi pedepsite de noul Cod Rutier cu suspendarea permisului de conducere, nu doar cu amenda, daca parlamentarii sustin initiativa Politiei.

Pentru a pune capat valului de acte de violenta in trafic, politistii de la Circulatie au propus unele masuri de pedepsire. In noul Cod Rutier, politistii vor ca cei care se bat in trafic, pe langa sanctiunile de ordin penal, sa ramana si fara carnet de conducere.

In acest moment, agresivitatea in trafic e sanctionata in cazul „proferarii de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivit prevederilor in vigoare, „savarsirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic” se pedepsesc cu 21 pana la 100 puncte amenda (un punct de amenda este 67 de lei).

Orice alte agresiuni, chiar daca sunt comise in trafic, cad sub incidenta legilor civile sau penale, pentru ca pur si simplu ele nu sunt prevazute in Codul Rutier. Daca initiativa politistilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera.

Dosarul penal se va intocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmand ss solutioneze cauza. Daca e fapta penala, iar instanta se pronunta in acest sens, respectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an. Ordonanta 69 din 2008 de modificare a Legii Circulatiei se afla in procedura parlamentara din septembrie 2008.

 

Sursa: estiri.ro

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024