Permis de Conducere la 17 Ani?

#scoala_desoferi_sector_6

La ora actuala varsta minima legala pentru inscrierea la scoala de soferi categoria B este de 17 ani si 9 luni, iar ca sa obtii permisul de conducere categoria B trebuie sa ai 18 ani impliniti.

 

Insa, conform noilor modificari propuse de Comisia Europeana la 1 martie 2023, care au ca scop imbunatatirea sigurantei pentru toti utilizatorii drumurilor publice, acestea s-ar putea modifica.

 

Adolescentii se vor putea inscrie la cursurile unei scoli de soferi si vor putea obtine permisul de conducere categoria B mai devreme, la  17 ani.

 

Cu toate acestea, ei nu vor fi autorizati sa conduca singuri inainte de 18 ani, ci doar insotiti de o persoana majora, cu permis de conducere valid.

 

Un astfel de sistem de conducere acompaniata exista deja in unele state membre (de exemplu, Germania, Austria) si a avut un impact pozitiv asupra sigurantei rutiere. Le-a permis tinerilor soferi sa dobandeasca experienta de conducere sub supravegherea unui adult, in primul an de conducere.

 

Pana cand noile reglementari vor fi aprobate, varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere in Romania este de:

  1. a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;
  2. b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C, CE, C1, C1E si Tr;
  3. d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, D1, D1E precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A
  4. e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule Tb si Tv.

Incepand din 2 februarie 2023, conform aliniatului (6) al articolului 20 din OUG 195/2002, se pot obtine categoriile C si CE de la varsta de 18 ani, respectiv D si DE de la varsta de 21 de ani impliniti, insa posesorul va avea dreptul sa conduca doar pe teritoriul Romaniei si doar daca detine un certificat de calificare profesionala initiala (CPI). Citeste mai multe detalii despre aceste modificari aici.

 

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024