Guvernul anunta o noua taxa auto ca sa contracareze numarul mare de masini vechi din Romania

La aproximativ un an de cand taxa de timbru a fost eliminata prin abrogarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementeaza timbrul de mediu pentru autovehicule, aceasta taxa fiind declarata ilegala de catre Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei anunta introducerea unei noi taxe auto care sa contracareze numarul mare de masini vechi venite din afara.

Potrivit RAR, peste 600.000 de masini second hand au intrat in 2017 in Romania, dublu fata de 2016. 52% dintre ele sunt mai vechi de 11 ani.

Astfel, soferii vor avea parte de o noua taxa, iar ea va fi cu atat mai mare cu cat masina polueaza mai mult. Autoritatile vor astfel sa descurajeze importurile de autovehicule second hand si se gandesc sa impuna, pentru aceste autoturisme, un bir ce poate ajunge si la 200 de euro pe an.

Autovehiculele foarte poluante, cum sunt cele non euro sau euro 1 vor plati anual un impozit de 200 de euro, iar cele cu clasa de poluare euro 5 sau euro 6, 50 de euro.

Noua taxa auto va fi aplicata tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au platit sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto.

Mentionam ca Guvernul va prelungi programul de impulsionare a vanzarilor de autovehicule ecologice si in 2018. Acesta va include si cvadriciclurilor electrice, cele mai accesibile vehicule „verzi”.

Eco bonusurile in 2018 vor arata cam asa:

  • Pentru cvadriciclurile electrice – jumatate din pretul de achizitie
  • Pentru autovehiculele hibrid – 4400 euro
  • Pentru autovehiculele ecologice – 10000 euro
Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024