Anul 2018 a venit cu noi schimbari in legislatia rutiera. Cea mai importanta modificare legislativa afecteaza din plin soferii care sufera de diabet zaharat sau de boli cardiace. Pentru a intra in conformitate cu directiva Uniunii Europene din 2016, care a hotarat sa se impuna mai multe restrictii atunci cand vine vorba despre boli ce pot pune viata soferului si viata participantilor la trafic in pericol, Guvernul Romaniei modifica Legislatia Rutiera si impune un screening mai riguros pentru cei care doresc sa obtina sau sa isi schimbe permisul de conducere.
Astfel, din ianuarie 2018, persoanele care au insuficienta cardiaca severa ori dispozitive cardiace implantate nu vor mai putea conduce. Iar bolnavii de diabet care vor sa-si pastreze carnetul vor trebuie sa treaca pe la medic mai des decat ceilalti soferi.
Daca pentru un sofer sanatos permisul de conducere este valabil 10 ani, cu posibilitatea de a-l prelungi dupa un control medical, diabeticii vor fi obligati sa isi faca aceleasi teste la fiecare 5 ani, iar specialistul care ii ingrijeste decide daca starea de sanatate le permite sa se urce la volan.
Noile modificari vor restrictiona dreptul de a conduce masini si in cazul altor afectiuni:
- Afectiunile oculare grave, persoanele cu mai mult de 8 dioptrii;
- Tulburarile mintale grave, congenitale;
- Traume ori interventii neurochirurgicale;
- Retard psihic sever;
- Afectiuni neurologice grave. Ex. epilepsie
Tinand cont ca intre 1.5 si 1.9 milioane de romani sufera de diabet si 2 milioane de boli de inima, conform ultimelor statistici, aceste modificari pot afecta foarte multi soferi.
Proiectul prevede o lista cu zeci de afectiuni medicale care i-ar putea impiedica pe soferi sa mai urce la volan. Consulta lista principalelor probleme de sanatate ce intra aici.