Pana la sfarsitul lui 2008 chestionarele clasice devin istorie in toata tara.Scoala de soferi va fi nevoita sa va arate noul mod de desfasurare al examenului teoretic. Pentru specialisti, examenul este destul de usor si a dat rezultate uimitoare in alte tari, insa la noi ratele de promovabilitate au scazut de la 50% pana la 14-20%.
Noul format electronic al examenului de conducere inlocuieste varianta „pix si hartie” pentru a elimina frauda si scurta timpii de asteptare ai candidatilor.
Pana la sfarsitul lui 2008 chestionarele clasice devin istorie in toata tara. Pentru specialisti, examenul este destul de usor si a dat rezultate uimitoare in alte tari, insa la noi ratele de promovabilitate au scazut de la 50% pana la 14-20%. Noul format electronic al examenului (examenu auto pe calculator asa cum il cunoastem cu totii) de conducere inlocuieste varianta „pix si hartie” pentru a elimina frauda si scurta timpii de asteptare ai candidatilor.
Desfasurarea examenului auto.
Examenul nu poate dura, indiferent de categoria pentru care candidatul s-a inscris, mai mult de 30 de minute, astfel nu vor mai exista serii de candidati ca pana acum, ci se va intra la rand.
Noul test teoretic al examenului auto este compus din doua parti: un test de acomodare, format din trei intrebari, si testul propriu-zis. Acesta din urma este alcatuit din numarul de intrebari si raspunsuri optionale specific fiecarei categorii pentru care candidatul solicita permisul, alese de calculator din totalul de 3000 de intrebari existente. Totodata calculatorul este programat sa selecteze un numar exact de intrebari din fiecare capitol al programei pentru examen, pentru crearea unor teste echilibrate tuturor candidatilor. Indiferent de rezultatul pe care candidatul il obtine la testul de acomodare, el va trece la rezolvarea testului propriu-zis. Fiecare test poate contine intrebari cu unul, doua sau trei raspunsuri corecte, iar pentru rezolvarea acestora trebuie bifate varianta sau variantele corecte. Candidatii pot reveni asupra raspunsurilor care li se par gresite, iar notele apar pe loc, odata cu incheierea testului. Totodata, ei pot sari peste intrebarile la care nu stiu sa raspunda si pot reveni la ele ulterior. La sfarsit se salveaza raspunsurile date la fiecare intrebare, iar participantul scoate cartela magnetica ce contine datele lui preinregistrate si rezultatul examenului, si o preda personalului din sala.
In cadrul examenului auto, fiecare candidat va trebui sa raspunda unor intrebari de mecanica si de prim-ajutor. Specialistii spun ca aceastea vor fi maxim doua, insa mai multi candidati s-au plans ca au avut pana la 7 astfel de intrebari in testul lor. Printre posibilele intrebari mai sunt incluse si cateva care se refera la condusul ecologic.
Notele obtinute la noul examen pe calculator pot fi contestate.
Potrivit oficialilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, candidatii declarati respinsi pot contesta, in scris, solutia data de computer. In urma examenului auto, in baza de date sunt pastrate fotografia candidatulu si chestionarul completat de acesta, astfel, daca exista o problema legata de intrebari solicitantul permisului primeste castig de cauza.
Totodata specialistii au posibilitatea sa monitorizeze procentele in care canditatii raspund corect sau incorect la diversele intrebari. Daca o intrebare are un procent foarte scazut, atunci ea este considerata prea dificila si inlocuita cu una noua.
Examenul se va putea da in cinci limbi: romana, maghiara, engleza, franceza si germana.In capitala examenul se sustine in sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor situat pe Soseaua Pipera numarul 49, din sectorul 2.
Permisele si taloanele, eliberate in doua ore
Serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul a 15 prefecturi au inceput sa emita permisele de conducere auto si certificatele de inmatriculare in maxim doua ore. Decizia a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute, conform prevederilor Memorandumului pentru imbunatatirea serviciilor publice, aprobat de Guvernul Romaniei. Este vorba despre judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Mehedinti, Prahova, Suceava, Teleorman si Timis. In cel mai scurt timp urmeaza ca aceasta masura sa se aplice in toata tara.