Pe 2 februarie 2023, la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, a intrat in vigoare legea nr. 385 care prevede reducerea varstei minime de obtinere a permisului de conducere pentru categoriile C, CE de la 21 de ani la 18 ani si pentru categoriile D, DE de la 24 la 21 de ani, cu conditia obtinerii unui certificat de atestare profesionala.
Scaderea limitei de varsta pentru soferii profesionisti are la baza doua Directive Europeane, UE 2018/645, 2003/59/CE, si vine ca o solutie pentru deficitul de conducatori auto profesionisti de pe piata. Romania devine al 18-lea stat european care stabileste varsta minima de 18 ani pentru conducatorii auto profesionisti de camioane.
Astfel, conducatorii auto care detin permis categoria B se pot inscrie la scoala de soferi pentru obtinerea permisului categoria C si CE, iar dupa pregatirea teoretica si practica (dureaza minimum 2-3 luni) pot sustine examenul.
Daca promoveaza examenul sunt obligati sa urmeze niste cursuri pentru obtinerea atestatului profesional de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR). Fara acest atestat profesional (examen teoretic si practic), detinatorul unui permis al categoriei C si CE nu poate face transport efectiv de marfuri.
Procedura este asemanatoare si pentru soferii care vor sa obtina permisul de conducere categoria D, DE, cu mentiunea ca varsta minima este de 21 de ani.
Avand in vedere ca rata somajului in randul tinerilor a atins cel mai ridicat nivel in septembrie 2022 (21,3%) conform INS, legea este binevenita. Devenind conducatori auto profesionisti in transporturile rutiere de marfuri, sector esential al economiei romanesti, tineri pot castiga chiar si cateva mii de euro lunar.
Iata pasajele originale din Legea 385/30.12.2022:
„(5) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C si CE se elibereaza de la varsta de 18 ani cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala initiala, denumit in continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregatirea si atestarea profesionala a anumitor categorii de conducatori auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregatirea si atestarea profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.
(6) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D si DE se elibereaza de la varsta de 21 de ani cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea CPI sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.”