Cum Sa Conduci Pe Autostrada

Iti este frica sa conduci pe autostrada? Iti planifici fiecare calatorie evitand autostrada? Daca stai sa te gandesti bine, o sa realizezi ca condusul pe autostrada este mult mai usor si mai sigur decat cel din oras sau de pe drumuri nationale. Cum asa? In primul rand, directia de mers este una singura, nu sunt stopuri sau semafoare, iar numarul de benzi este mai mare (de la 2 la 4 benzi).

 

Avantajele condusului pe autostrada:

·  Ajungi la destinatie mult mai rapid, viteza maxima legala, pe autostrazile din Romania, este de 130 km/h.

·  Conducerea autoturismului cu o viteza constanta, ajuta la diminuarea costurilor de consum si prelungeste viata motorului.

· Autoturismele, prin sistemul Cruise Control, pot mentine viteza la nivel constant, in mod automat, fara a mai fi nevoie sa tineti piciorul pe acceleratie, acest lucru face ca condusul pe autostrada sa fie o adevarata placere.

·  Pe autostrada este interzis accesul ciclistilor, pietonilor si a autostopistilor.

 

Dezavantajele condusului pe autostrada:

·  Viteza ridicata face ca posibilele accidente sa fie mai grave.

·  Circuland cu viteza mare, in cazul in care un autoturism din fata este implicat intr-o coliziune,este foarte greu de evitat carambolul, atentia trebuie intotdeauna sa fie la maxim. Traficul este ingreunat atunci cand un astfel de carambol are loc.

 

Din pacate, condusul pe autostrazile din Romania poate fi  dificil si ingreunat din mai multe motive:

1. In primul rand, gropile sunt principalul factor nociv, atat pentru placerea de a conduce, cat si pentru viata masinii.

2. Lipsa elementelor reflectorizante si a dispozitivelor de siguranta, majoritatea furate sau deteriorate.

3. Lipsa iluminatului.

Toate acestea, duc la stres, la frustrare si pot face din condusul pe autostrazile din Romania o adevarata Aventura (din pacate, nu una frumoasa).

 

Cum sa faci condusul pe autostrada placut si sigur?

Inainte sa pleci la drum, trebuie sa verifici integritatea si functionalitatea masinii.

Te vei asigura ca:

1. Ai indeajuns de mult combustibil, cauciucurile sunt la presiunea corespunzatoare si ca totul functioneaza la parametri normali.

2. Inspectia periodica obligatorie este facuta.

3. Ai toate actele necesare pentru a circula pe drumurile publice (permis de conducere, certificat de inmatriculare, asigurarea obligatorie si rovignieta).

4. Sa cunosti foarte bine legislatia si tehnicile de ajutor pentru condusul in regim de autostrada si nu numai.

5. Intotdeauna, inainte de a pleca la drum, sa porti centura de siguranta.

Daca sunteti incepator si vreti sa exersati condusul pe autostrada, este indicat ca la inceput sa aveti un sofer experimentat cu dumneavoastra in dreapta, care sa va indrume si sa va ajute in situatiile ce pot aparea. Experienta, uneori, face diferenta.

Intrarea pe autostrada. Cheia unei intrari de succes pe autostrada, consta in accelerarea pana la viteza apropiata a celor care circula deja pe autostrada. Acest lucru se face pe banda de accelerare, apoi, semnalizand intentia de intrare pe prima banda, va asigurati ca puteti executa aceasta manevra in regim de siguranta maxima, fara a incurca ceilalti participanti la trafic.

Pe durata mersului pe autostrada este indicat sa facilitati intrarea pe autostrada a altor vehicule, prin ajustarea vitezei sau trecerea pe banda din stanga. Condusul pe autostrada se face numai pe banda 1, cea din dreapta, banda 2, din stanga, fiind rezervata doar pentru depasiri.

Orice manevra efectuata pe autostrada, trebuie insotita de o semnalizare prealabila. Nu se fac depasiri pe banda din dreapta sau pe banda de urgenta. Intotdeauna atentia dumneavoastra trebuie sa cuprinda un orizont mai larg, nu este bine sa priviti doar in fata masinii, viteza fiind mare totul se desfasoara intr-un ritm foarte rapid. Urmariti actiunea coloanelor de masini cu foarte mare atentie, semnalele lor sunt importante si va dicteaza actiunile pe care sa le intreprindeti: incetiniti, opriti (in caz de carambol) etc.

Fiind sezon estival, este posibil sa intalniti schimbari rapide de vreme: ploi torentiale, furtuni si alte intemperii. Adaptati viteza imediat la aceste conditii, daca vizibilitatea este scazuta, utilizati luminile de avarii pentru a va intensifica vizibilitatea.

Intodeauna respectati viteza legala si nu conduceti pe autostrada obositi, acest lucru creste posibilitatea accidentelor, scazand din timpul dvs. de reactie.

Parasirea autostrazii se face foarte simplu. Semnalizati din timp intentia parasirii autostrazii, incadrati-va pe banda speciala de iesire din timp, nu recurgeti la iesiri bruste nesemnalizate. Daca din greseala ati ratat iesirea, nu va panicati, mergeti inainte si parasiti autostrada pe la urmatoarea iesire. Mersul in marsarier pe banda de urgenta este strict interzis, asa ca, mai bine ocoliti cativa km decat sa va riscati viata.

Daca inca nu ti-ai luat permisul de conducere, te asteptam la Scoala de soferi Dicu.  Intotdeauna pe drumul cu prioritate!

Save

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024