Este comportamentul conducătorului de vehicul şi cuprinde atât conducerea preventivă cât şi măsuri care premerg sau succed deplasarea, având ca scop prevenirea situaţiilor care generează pericole sau evenimente nedorite.
Atunci când automobilul se găseşte parcat pe partea dreaptă a drumului, accesul se face ocolind prin partea din faţă pentru a putea supraveghea vehiculele care circulă pe carosabil şi a evita acroşarea. Părăsirea automobilului se face ocolind prin spatele acestuia.
Înainte de urcare se va face un control sumar ( din privire ) al automobilului, verificând distanţa faţă de bordură, distanţa faţă de celelalte vehicule, dacă parbrizul, luneta, geamurile laterale, farurile şi stopurile sunt curate, la fel şi numerele de înmatriculare să fie vizibie.
Conducătorul auto:
– starea psihică şi fizică a conducătorului auto trebuie să fie foarte bună
– îmbrăcat comod, adecvat anotimpului
– planificarea judicioasă a călătoriei
– alegerea orelor de deplasare şi a traseelor neaglomerate
– să calculeze timpul estimat necesar deplasării între cele două puncte şi să porneasca la drum luându-şi o rezervă de timp care să-l scutească de sporirea vitezei de deplasare în cazul apariţiei unor evenimente neaşteptate ( blocaj în trafic, traseu deviat temporar etc )
Autovehicul:
– înainte de pornirea la drum să verifice sistemul de frânare, rulare ( cauciucuri-amvelope ) direcţie, suspensie, iluminare, semnalizare, ştergătoarele şi lichidul de parbriz, roata de rezervă, sistemul de ventilaţie etc.
– să deţină rezerve de curele, becuri, antigel, lichid de frână, ulei pentru motor etc.
– asigurarea vizibilităţii autovehiculului prin spalarea lui
– verificarea existenţei trusei de prim ajutor, stingător de incendiu, două triunchiuri reflectorizante, cablu de remorcare omologat
– pe timpul iernii lopată, sare, nisip, haine groase, rezervă de mancare etc.
După sosirea la destinaţie:
– parcarea într-un loc luminat, ferit de posibilitatea avarierii autovehiculului prin trecerea la mică distanţă a unui rând de vehicule
– plierea oglinzilor retrovizoare
– parcarea într-un loc ferit de posibilitatea căderii a unor obiecte ca ţigle, căramizi, crengi, bucati de tablă etc.
– golirea autovehiculului de obiecte de valoare: casetofon, laptop, genţi, poşetă, GPS
POLITEŢEA RUTIERĂ
– trebuie să caracterizeze fiecare participant la trafic
– acordarea de sprijin în rezolvarea unor probleme de către alţi conducatori auto
– să evităm pe cât posilil producerea de accidente, pe cei care conduc agresiv, care sunt nepoliticoşi, se recomandă ca aceste cazuri să fie tratate cu calm
– permiterea acordării de prioritate a unor mijloace aflate pe drumiri laterale fără prioritate, care aşteaptă de mult timp
– avertizarea conducătorilor auto, respectiv să oprească în caz de pană de cauciuc, usă deschisă, portbagaj deschis etc.
– semnalizarea cu semnalizatoarele de dreapta, când conducătorul autovehiculului din spate intenţionează să depăşească
– unui pieton care doreşte să traverseze, să i se acorde prioritate de trecere şi chiar să fie invitat să o facă prin semnal făcut cu mâna.