Tinand cont ca la nivel national, intre 2016 si 2019, au fost inregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducatorilor de trotinete electrice, in urma carora, o persoana a decedat, 37 au fost ranite grav, iar 156 au fost ranite usor, o lege care sa reglementeze circulatia acestora era mult asteptata.
Astfel, incepand cu 11 februarie 2020, folosirea trotinetelor electrice a fost reglementata odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de urgenta nr. 13/2020, adoptata pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia autovehiculelor pe drumurile publice.
Informatiile de mai jos sunt importante si trebuie cunoscute atat de conducatorii de trotinete, cat si de catre soferii de autovehicule. Pana la urma, toti suntem participanti la trafic si cu totii trebuie sa stim care sunt „regulile jocului”.
Iata care sunt principalele modificari:
- Trotineta electrica, in noul cod rutier, este definita astfel: „un vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu doua sau trei roti, articulat cu o bara in partea din fata folosita ca dispozitiv de directie, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 6 km/h, dar nu depaseste 25 km/h”.
- Pentru a putea fi folosite pe timp de noapte, echiparea cu mijloace de iluminare si insertii reflectorizante este obligatorie.
- Utilizarea trotinetelor electrice este interzisa celor cu varsta mai mica de 14 ani, iar persoanele cu varste intre 14 si 16 ani trebuie sa poarte obligatoriu casca de protectie.
- Trotinetele nu mai pot fi conduse pe trotuar, exceptie facand trotuarele unde exista pista dedicata bicicletelor.
- Daca nu exista pista de biciclete, trotinetele electrice pot fi conduse doar pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h. Asta inseamna ca pe marile bulevarde din Bucuresti, acolo unde viteza maxima este de 60 km/h, nu se va putea circula cu trotineta pe carosabil.
- Oprirea si stationarea trotinetelor electrice se va face pe partea carosabila, acestea trebuind asezate langa, sau in paralel cu marginea partii carosabile, si nu pe trotuar.
- In cazul nerespectarii acestor reguli se va aplica o amenda contraventionala cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei, conform clasei a III-a de contraventii*.
*Amenzile se vor aplica, cel mai devreme, din luna martie. Mai exact, de la 11 marie 2020 vor putea fi aplicate sanctiunile pentru conducerea pe drumurile publice a trotinetelor electrice.