Amenzi Mai Mari Si Noi Reguli Legate De Purtarea Centurii

Conducatorii auto din Romania se confrunta cu cateva schimbari, atat in legislatie, cat si in valoarea amenzilor.

Cresc amenzile de circulatie. De la 1 ianuarie, punctul de amenda a crescut de la 90 la 97,5 lei. Motivul nu este vreo schimbare in Codul Rutier, ci cresterea salariului minim. Cum potrivit Codului Rutier, un punct-amenda are valoarea a 10% din salariul minim brut pe economie, automat au crescut si amenzile. Amenzile vor creste din nou de la 1 iulie 2015, cand este prevazuta marirea salariului minim la 1050 lei – deci, automat, si valoarea punctului – amenda va ajunge la 105 lei.

Scad amenzile pentru transportatori. Potrivit ordonantei 8/2015, incepand din 9 februarie, amenzile contraventionale pentru soferii care fac transporturi rutiere nu vor mai depasi 6.000 de lei, adica jumatate fata de valoarea maxima de pana acum. In shimb, operatorii de transporturi vor continua sa plateasca amenzi intre 9.000 si 12.000 lei, pentru infractiuni ca depasirea perioadei zilnice de conducere, utilizarea de vehicule fara aparatura de inregistrare omologata sau masluirea datelor din tahograf.

Noi reguli pentru transportul copiilor. Potrivit noilor norme care intra in vigoare din 14 februarie, copiii cu o inaltime pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta (centuri) pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii. Aceeasi regula se aplica si pentru copiii care au o inaltime mai mare de 135 cm, insa pentru acestia se admite si varianta purtarii centurii pentru adulti, cu conditia sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei. De asemeni, copiii mai inalti de 135 cm pot purta centura pentru adulti daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun instalat in autovehicul.

Copiii pot fi transportati fara dispozitive de siguranta sau centuri doar daca au un certificat de la medic care sa ii scuteasca de purtarea acestora, certificat pe care conducatorul auto trebuie sa il aiba la el. De asemenea, in transportul public sau in taxi aceste reguli nu se aplica cu conditia ca micutul sa stea pe locurile din spate si sa fie supravegheat continuu de o persoana alta decat soferul.

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2022