Se scumpesc asigurarile obligatorii RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat saptamana trecuta tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora. Tariful mediu pentru persoanele fizice este cu 9% mai mare decat cel din 2017, iar cel pentru persoanele juridice – cu 11% mai mare.

Tariful de referinta este un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii si reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat.

Astfel, Tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinta anterior (+11%).

Potrivit ASF, la data de 31 decembrie 2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din polite. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite. Astfel, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus, „reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut”, mentioneaza ASF.

Ce este sistemul bonus-malus?

Sistemul bonus-malus reprezinta un mecanism de bonusuri si penalizari, aplicate soferilor in functie de istoricul la volan, pentru disciplinarea asiguratilor atunci cand vine vorba de polita RCA. Sistemul bonus-malus a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010. Sistemul bonus malus isi propune realizarea unei diferentieri intre soferul care a provocat daune si cel care nu avut incidente.

Ce este ASF?

ASF este autoritatea nationala pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Vezi comunicatul ASF aici.

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024