Noi Modificari Ale Codului Rutier – Octombrie 2013

Codul Rutier a suferit mai multe modifica anul acesta.

In luna ianuarie, Codul Rutier aducea o serie de elemente noi, printre care se numara permisul de conducere pentru mopede si posibilitatea sanctionarii contraventionale a bicilistilor, precum si amenzi mai mari si obligativitatea efectuarii unei vizite medicale la preschimbarea permisului de conducere.

In august, a.c, noi modificari au fost aplicate, cuprinzand obligatii suplimentare pentru biciclisti si mopedisti. Persoanelor in stare de ebrietate le este interzis accesul pe locurile de pasageri ale vehiculelor de transport marfa, precum si in cazul locului de pasager al mopedelor si motocicletelor. Posesorii de permis auto categorii B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare. Soferii cu permis categoria B au voie sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca, iar soferii cu permis C au voie si cu tractoare mai mari.

 

Luna aceasta guvernantii au introdus noi propuneri in proiectul de modificare al Codului Rutier.

Noile modificari ale Codului Rutier din luna octombrie 2013 constau in :

– O alcoolemie permisa de pana la 0.2 la mie, despre care autoritatile spun ca este conforma cu normele europene. Insa, odata cu aceasta alcoolemie permisa, scade nivelul de acoolemie de la care contraventia devine infractiune, de la 0.8 grame la mie la 0.5 grame la mie. Limita actuala este de 0.8 grame la mie, dupa care fapta devine infractiune

– Suspendarea din oficiu a permisului de conducere in cazul soferilor care nu-si platesc amenzile in 30 de zile.

– A treia schimbare vizeaza conditiile in care soferul care a fost implicat intr-un accident rutier si are permisul suspendat va putea conduce din nou. In cazul in care acesta este vinovat de un accident soldat cu un deces sau cu vatamari corporale grave, acesta nu va putea sa conduca din nou pana cand nu se va termina procesul. Modificarea doreste sa elimine situatiile in care soferii care provocau accidente grave puteau sa circule din nou in baza unei dovezi de circulatie valabile pana la incheierea procesului.

– O amenda maxima de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu isi indeplinesc atributiile, o amenda maxima pentru soferi de 9.600 lei si o perioada maxima de doi ani in cazul suspendarii permisului de conducere.

– Intre 51 si 200 de puncte amenda, plus suspendarea carnetului pentru un an, in cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale dupa: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata; conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia; depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024