Karl Benz este primul conducator auto care a primit un permis, sub forma unui act care ii permitea să mearga cu automobilul sau proaspat inventat pe strazile din Mannheim.
Pana la sfarsitul secolului 19, permisul de conducere era acordat pe loc de catre autoritatile locale, primul stat care introdusese obligativitatea permiselor pentru conducatorii de automobile fiind Prusia, in 1903.
In Europa, permisul de conducere a inceput sa fie acordat in urma unui examen inca din 1910. Belgia, in schimb, doar incepand cu anul 1977, a inceput sa introduca examenul pentru obtinerea permisului.
in Romania,automobilele, au inceput sa apara la inceputul secolului. In 1906 era publicat „Regulamentul Politie Rulajului si circulatiei pe caile publice”. In 1907, acest regulament era completat cu primele dispozitii referitoare la obligativitatea unui brevet de sofer, care se putea obtine in urma unui examen. Examinarea se efectua de catre Prefectura de Politie Bucuresti. Primele examene au fost organizate in decembrie 1907. Aceasta masura a fost luata ca urmare a faptului ca autoritatile erau ingrijorate de cresterea numarului de autovehicule.
Primele cursuri de pregatire a celor care doreau sa obtina un permis de conducere au fost efectuate abia in 1911. Cursurile tineau trei luni si examenul consta intr-o proba de viteza pe sosea si o proba de franare in caz de urgenta. Examinatorul arunca in fata automobilului care rula cu viteza un sac umplut cu paie.
In 1921, regulamentul se modifica si sunt prevazute limitari de viteza in orase si comune. Examenul pentru permisul de conducere consta acum intr-o proba practica si una orala din care trebuia sa rezulte ca solicitantul poseda suficiente cunostiinte de conducere si cunoaste perfect legea, precum si teorie elementara de mecanica.
In 1929 Romania adera la Conventia Internationala pentru circulatia automobilelor care predea conducerea fara permis drept infractiune.
In 1995 a fost modificata forma fizica a permisului de circulatie, acesta trecand la un card din plastic, si au fost introduse noi categorii si subcategorii. Ultima modificare a avut loc la inceputul anului 2009, cand Permisul de Conducere a primit forma actuala, considerata „europeana”.
Sursa: http://www.automarket.ro