Guvernul Vrea Sa Modifice Prin Ordonanta Circulatia Pe Drumurile Publice

In data de 15 iulie 2014, Guvernul Romaniei a trimis spre dezbatere publica un proiect care modifica si completeaza ordonanta de urgenta nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Acest proiect va aduce o serie de modificari importante pentru soferii din Romania.

Versiunea completa a proiectului de ordonanta o puteti gasi aici.

Va prezentam mai jos, un scurt rezumat al principalelor modificari:

·         „Art. 231. – (1) Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.”

·         Art. 241, alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„f) permisele de conducere eliberate pentru categoria A sunt valabile si pentru categoriile A1 si A2, cele eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru categoria B1, cele eliberate pentru categoria C sunt valabile si pentru categoria C1, iar cele eliberate pentru categoria D sunt valabile si pentru categoria D1;”

·         Art. 82, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ (5) Persoanele care si-au stabilit domiciliul ori resedinta in Romania pot sa isi inmatriculeze autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile la autoritatea competenta pe raza careia au domiciliul sau resedinta, dupa caz.”

·         Art. 88, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ (1) Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din

Codul de procedura penala, in urmatoarele categorii de institutii medicale:

a) unitati de asistenta medicala autorizate;

b) ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta;

c) unitati medico-legale.”

·         Art. 114 alineatul (1), literele a), b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„ a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa inchisorii sau amenzii ori cand instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea  corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa inchisorii sau amenzii ori cand instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2),  art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal;

d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.”

Termeni si conditii |  Politica de confidentialitate / GDPRANPC
© Copyright 2024